’’Aşırı Hareketli Çocuklara Dair’’
Aşırı hareketli çocuklar, televizyon seyrederken uzun süre sessiz duramazlar, sürekli hareket ederler, çevresindekilerin dikkatini çekmeye çalışırlar.
Yemek yerken zıplama hareketleri yapmayı, oyalanma, aşırı konuşma ve yemek yemek için ödül istemeyi yeğleyebilirler.
Oyun oynarken yine sürekli hareket etmek ister, aşırı konuşur, başkalarının oyununu kesebilirler.
Uykuda genellikle belli bir pozisyonda uyumaz, yeterli uyku da alamazlar.
‘’Aşırı Hareketli Çocukların Tanı Süreci’’
Tanı aşamasında farklı ölçütler gözönüne alınır. Bebeklikte tanı güçlüdür. Ancak beneğin çok canlı, çok hareketli olduğundan, sık sık gaz sancısı çektiğinden, uykularının düzensiz olduğundan söz edilir.
3-12 yaş arasındaki aşırı hareketli çocuklara muayene sırasında test uygulanırken çizdirilen şekillerde köşe yapmakta, kusur; şekilleri birleştirmekte, beceriksizlik; sağ-sol ayrımında ve parmakları tanımakta, güçlük; ses ve kelime ayrımında, yetersizlikler dikkat çeker.
Bu çocukların bir kısmının, 2 yaşına kadar 2-3 kelimelik cümle kurmayı da başaramadıkları, konuşmalarının düzgün olmadığı da görülmüştür.
Aşırı Hareketli Çocukların Aşamalı Olarak Tedavisi
En önemli etken aile düzeninin sağlanmasıdır.
İlk olarak durum aileye anlatılır ve tedavide en büyük desteğin aile düzeni olacağı vurgulanır.
İkinci aşamada eğitim yapılır. Eğitimde, ailenin yanında psikolog ve farklı uzmanların çalışmaları gerekli ve önemlidir.
Üçüncü aşamada ise ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. ilaç tedavisi bazen eğitimden önce, bazen eğitimle birlikte, ender olarak bazen de eğitimden sonra başlar. İlaç kullanılmasında amaç, çocuğun aşırı hareketlerini yavaşlatmak ve dikkat süresini uzatmaktır.
Aşırı hareketli çocuğa, ne tanısı konurken ne tedavisi programlanırken ne de tedavi sürdürülürken hekim de eğitimci de tek başına yararlı olamaz. Tanının konulması, tedavinin belirlenmesi ve sürdürülmesi, bir ekip çalışmasını gerektirir.