– Oyun, çocukların gelişiminde nasıl bir rol üstleniyor?

Oyunun çeşitleri vardır. Denge, mekânsal ve matematiksel algı, okuma-yazma, empati, sosyal ilişkiler gibi birçok konuda yarar sağlamaktadır. Anne karnındaki bebek bile hareket ederek bir şekilde oyun oynamaktadır. Bebekler dünyaya geldiği andan itibaren onlara oyun oynamayı öğretmemiz gerekmektedir. Göz kontağı, ilişki kurabiliyorsanız, bebeğinizle oyun oynamaya başlayabilirsiniz.

– Bunun beyin gelişimindeki payı ne?

Bütün beyin fonksiyonlarının gelişiminde oyun büyük bir görev üstlenmektedir. Örneğin görme bölgesi beynin arka tarafında bulmaktadır. Ama gördüklerimizin algılandığı bölüm, arka tarafın yanlarında yer almaktadır. Çocuğunuzla farklı yüz ifadeleri yaptığınız bir oyun oynarsanız, bu bölümlerde büyük bir gelişme meydana gelmektedir. Oyun, çocukların hayatının her anında olmalıdır. Sokağa çıkmasanız bile yüz ifadesi ya da renkli bulmaca gibi basit oyunlarla onun beyinsel gelişimine büyük katkı sağlayabilirsiniz.

– Oyunla öğrenim arasında nasıl bir ilişki var?

Oyun, beyin hücreleri arasındaki bağlantıları arttırmaktadır. Oyun esnasında bu bağlantıların artması için kimyasal maddeler daha hızlı ve etkin çalışmaktadır. Bilgiler böylece daha kalıcı hale gelmektedir, bu da öğrenmeyi geliştirmektedir. 

Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Madi