Saklambaç & Beyin Gelişimi

Aslında Anadolu’da oynanan pek çok çocuk oyunları önerilebilir. Yöresel halk oyunları, saklambaç, körebe ve seksek. Örneğin saklambaç çok ilginç bir beyin gelişiminin kapısını aralıyor.

Çevremizle ilgili en çok bilgiyi görerek alıyoruz. Bunu ortadan kaldırdığımızda geriye işitme duyumuz kalıyor. Çocuk bu yolla arkadaşının nerede olduğunu algılamaya çalıştıkça tüm bu yetenekleri gelişiyor.

Körebe ise denge, adımlama, mesafe hesaplama gibi birçok yeteneği geliştiriyor. Seksek de matematiksel algıda önemli bir etkiye sahip. Bunun yanı sıra mekânsal algı, denge gibi birçok önemli beceride de önemli gelişmeler sağlıyor.

Bu oyunların neredeyse hepsi beyincik, görme bölgesi ve dikkat ile ilgili faaliyetlerden sorumlu alın bölgesini geliştiriyor.

Çocukların beyin gelişimi için faydalı oyunlar 

– Taş üzerinde zıplama
– Seksek
– Duvarda yürüme, ip atlama
– Mutfak oyunları
– Körebe, saklambaç, kovalamaca
– Yöresel halkoyunları
– Ritim temelli oyunlar

Aileler neler yapabilir? 

Her şeyden önce bir oyunda hareket, dokunma, müzik / ritim olması gerekiyor. Bunlar ilköğretimde çocuklara sunulmalı ancak bu tip oyunlara yer veren herhangi bir program yok. Sorumluluk ailelerde. Çocuklarıyla birlikte yeni oyunlar keşfedebilirler. Ağaca tırmanmak bile beyin gelişimi açısından çok faydalı. Ayrıca masa tenisi gibi birçok spor aynı zamanda bir oyun. Ben özellikle ailelerin gözetiminde mutfak çalışmalarını öneriyorum. Çocuğunuza “Hadi tek ayak üstünde şu keki karıştıralım” dediğinizde harika bir oyun oynamış oluyorsunuz. Ya da 15’e kadar sayarken “Şu camı silelim” diyebilirsiniz. Güçlü bir beyinsel gelişim için çocuğu eyleme dahil etmelisiniz. 

Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Madi